Ingyen zsebkönyv: 5+1 dolog, amit bárcsak megtanítottak volna az iskolában: Letöltés
Oldal kiválasztása

10-ből 9 ember kávézik – és mi is ezt a csoportot erősítjük!

Nagy valószínűséggel te is közénk tartozol.

A kávézás sokaknak a tanulást vagy a munkát jelenti. 

De mostanra többen vagyunk azok akik a 

  • hobbival, 
  • egy szép pillanattal, 
  • a finom ízzel 
  • vagy a motivációval azonosítjuk.
kávé

Rengeteg sikeres emberről mondható el, hogy rendszeres kávéfogyasztó.

Ezért ebben a cikkben összeszedtük a legfontosabb tényeket, amit a kávéról tudni kell.

De előtte még egy fontos dolog:

Saját zsebkönyved letöltése: Az 5 legfontosabb dolog, amit bárcsak megtanítottak volna az iskolában. Ide kattintva INGYEN megkapod (4 másodperc az egész).

A kávé története

Pontosan senki sem tudja, hogy a világszerte termesztett kávét mikor vagy hol fedezték fel. 

Azonban számtalan legenda kering az eredetéről. 

A leghíresebb és legelfogadottabb az Etióp legenda, ami a következőképpen hangzik.

Etióp legenda

A kávé eredete az Etióp fennsíkon található ősi kávé erdőkbe vezethető vissza. A legenda szerint egy kecskepásztornak köszönhetjük, hogy ma a kávé jótékony hatásait élvezhetjük.

Ugyanis ez a kecskepásztor arra lett figyelmes, hogy egy bizonyos fa bogyóinak evése után kecskéi annyira energikus lettek, hogy nem akartak éjjel aludni.

Felfedezéséről beszámolt a helyi kolostor apátjának, aki tesztnek vetette alá a bogyókat. Italokat készített és megállapította, hogy ha ezeket fogyasztja, sokkal éberebb az esti imádságokon. 

Megosztotta felfedezését a kolostor többi szerzetesével, akik továbbadták a tudást vándorútjaik során. 

Az energikus bogyók pedig így indultak el világhódító útjukon.

Az Arab-félsziget

Etiópiából a kávé kelet felé is megkezdte hódító hadjáratát, és így eljutott az Arab-félszigetre is. 

Feljegyzésekből megállapítható, hogy a 15. századra a kávé termesztése és a kereskedelme is szerves részévé vált az Arab-félsziget gazdaságának.

A kávét már nemcsak az otthonaikban élvezték az emberek, hanem számtalan kávéház jött létre. Népszerűségük nagyon fellendült és egyre több társadalmi esemény helyszínéül szolgáltak. Hamar az egyik legfontosabb információcsere központtá váltak. Rengetegen fordultak meg 1-1 kávéházban – folyamatossá vált az információáramlás.

A világ minden tájáról Mekkába érkező zarándokok pedig tovább terjesztették a jótékony hatással bíró “Arab bort”, a kávét.

A kávé Európában

A közel-keleti európai utazók szokatlan történeteket meséltek egy fekete italról, ami éberséget okoz és felpezsdíti az elmét.

Európában először sokan gyanakodva és félelemmel fogadták az újdonságot – a “Sátán italának” hívták.

Egy legenda szerint VIII. Kelemen Pápának köszönhető, hogy a kávé el tudott terjedni Európában.

A pápa megkóstolta, megszerette az italt és úgy döntött pápai jóváhagyást ad neki. Állítólag a következőt mondta:

“Ez az ördög itala annyira jó… hogy inkább csőbe kellene húznunk és meg kellene keresztelnünk.”

Ezt követően a kávéházak gyorsan terjedtek Európában is és a társadalmi tevékenység, a kommunikáció központjává váltak.

A kávé kezdte felváltani a korszerű reggeli italokat – a sört és a bort. Azok, akik alkohol helyett kávét ittak, éberebbek és energikusabbak voltak. Ezáltal nem meglepő, hogy munkájuk minősége is jelentősen javult.

A 17. század közepére Londonban több mint 300 kávéház üzemelt. Vonzották a hasonló gondolkodású embereket:

  • mecénásokat
  • kereskedőket
  • fuvarosokat
  • brókereket
  • művészeket.

Ezáltal a kultúra mellett az üzleti életben is központi szerepet kezdett betölteni.

Ültetvények a világ minden táján

Az ital iránti kereslet folyamatosan nőtt, így heves verseny alakult ki a kávé termesztése körül. 

A hollandokhoz a 17. század második felében jutottak el a palánták, és megindultak az első termesztési kísérletek.

Indiában először ezek a kísérletek kudarcot vallottak. Ám ezt követően sikerrel jártak a jelenlegi Indonézia térségében.

A növények szépen virágoztak és hamarosan a hollandok terményei is bekapcsolódtak a kereskedelmi láncba.

Mára a kávét a világ több, mint 50 országában termesztik. A mindennapjaink szerves részévé vált és a gazdaság egyik mozgatórugója.

“Kávé – a civilizált világ kedvenc itala.” – Thomas Jefferson

Arabica vs Robusta

A kereskedelmi kávéiparban két fontos kávéfaj van, az Arabica és Robusta.

Arabica kávé

Az Etiópiában felfedezett eredeti kávéfákból származik. 

Ezek a fák finom, enyhe, aromás kávét termelnek, és a világ kávétermelésének mintegy 70%-át képviselik

A bab laposabb és hosszabb, mint a Robusta, és kevesebb koffeint tartalmaz.

Robusta kávé

Legnagyobb részét Közép- és Nyugat-Afrikában, Délkelet-Ázsia részein (beleértve Indonéziát és Vietnamot), valamint Brazíliában termesztik. 

A Robusta gyártása folyamatatosan növekszik, de a világpiacnak csak mintegy 30%-át teszi ki.

A Robusta-t elsősorban keverékekben és instant kávé készítéséhez használják. 

Maga a Robusta bab általában kerekebb és kisebb, mint egy arabica bab.

A kávé útja

A kávé hosszú utat tesz meg, mire a csészébe kerül. 

Különböző lépések sorozatán megy keresztül az ültetés, a szedés és a vásárlás között. Így tudják kihozni belőle a legjobb és legfinomabb ízeket és hatást.

1. Ültetés

A kávémagokat általában árnyékolt faiskolákban nagy ágyakba ültetik. A palántákat gyakran öntözik, és erősen védik őket a napsugárzástól. Egészen addig, amíg elég erősek nem lesznek, hogy az esős évszakban kiültetésre kerüljenek.

2. Kávé magok betakarítása

Fajtától függően körülbelül 3-4 évbe telik, amíg az újonnan ültetett kávéfák gyümölcsöt hoznak. A kávécseresznyének nevezett gyümölcs mélyvörös színűvé válik mikor megérik és kész a betakarításra.

Kávébab

Tipikusan egy nagyobb szüret van évente.

3. A kávécseresznye feldolgozása

A kávécseresznye betakarítása után a feldolgozást a lehető leggyorsabban meg kell kezdeni, megakadályozva a gyümölcs romlását. 

A helytől és az adottságoktól függően kétféle feldolgozási mód ismert:

A hagyományos száraz módszert olyan területeken alkalmazzák, ahol a vízkészlet limitált. Ekkor folyamatosan forgatva a napon szárítják ki a kávécseresznyét. Egészen addig, amíg a cseresznye nedvességtartalma 11%-ra nem csökken. Ez a folyamat akár hetekig is eltarthat.

A nedves módszer esetében először eltávolítják a kávécseresznye húsát, így csak a kávébab marad. Egy vizes eljárás segítségével különválogatják a babokat – a könnyebb bab lebeg, míg a nehezebb érett bab lesüllyed. Ezt követően a babokat 12-48 órára tartályokban áztatják, hogy minden fölösleges réteg lekerüljön róluk. Majd átmossák, hogy szárításra készek legyenek a kávébabok.

4. Kávébab szárítás

Ha a babot nedves módszerrel dolgozták fel – ugyanúgy, mint a  száraz módszernél – a babot körülbelül 11% nedvességtartalomig kell szárítani.

Ez a folyamat történhet természetes módon a napon, vagy szárítógépekben gépi szárítással.

Szemes kávé

5. Kávébab marás

Az exportálás előtt még további négy fázison esik át a kávébab.

  1. A hántológépek eltávolítják a pergamenréteget a nedvesen feldolgozott kávébabról.
  2. A polírozás opcionális folyamat, amely során a babon a héjazás után megmaradt vékony réteget géppel eltávolítják. 
  3. Az osztályozást és a válogatást méret és súly alapján végzik, és a babokon felülvizsgálják a szín és egyéb hibákat, hiányosságokat is.
  4. Végül a hiányosságok miatt nem kielégítő babot (elfogadhatatlan méret vagy szín, túlzott erjedésű bab, rovarok által sérült, nem hüvelyes) kézzel vagy gépi úton eltávolítják.

6. Zöld kávé exportálás

A nyers, pörköletlen kávébabot, amelyet zöld kávénak neveznek, hajókba pakolják és tovább szállítják. 

A csomagolásuk ilyenkor juta- vagy szizál zsák. Illetve manapság egyre gyakoribb a szállítótartályokban, vagy ömlesztett formában – műanyagból bélelt konténerekben – való szállításuk is.

7. Kávékóstolás

A kávé minőségét és ízét többször tesztelik. Naponta különféle tételekből és különböző babokból származó mintákat kóstolnak meg. 

A kávék elemzése nemcsak jellemzőik és hibáik meghatározása céljából történik.  A különféle babok összekeverése vagy a megfelelő pörkölés meghatározása miatt is fontos. 

Egy profi szakember naponta akár több száz mintát is megkóstol és érzi a kávék között lévő finom különbségeket.

8. Kávépörkölés

A pörkölés átalakítja a zöld kávét aromás barnababbá, amit kedvenc üzleteinkből vagy kávézóinkból ismerünk. 

A magas hő hatására a kávébab barnává válik, és belsejében illatos koffein és olaj képződik. Ez a folyamat állítja elő az általunk inni kívánt kávé ízét és aromáját.

Kávé pörkölése

Pörkölés után a babot azonnal levegővel vagy vízzel hűtik. 

A pörkölés folyamata általában az importáló országokban történik. A frissen pörkölt babnak a lehető leggyorsabban el kell érnie a fogyasztót.

Világos pörkölés: Alacsony testesség és savasság jellemzi. Ekkor érződnek ki leginkább a kávé jellegzetességei.

Közepes pörkölés: A karamellizálódott cukrok édessége elnyomja a kávé savasságát. Megfelelően testes, kellemesen pörkölt ízű – de azért ízében még jól kiérződnek a kávé fajtajellegei.

Sötét pörkölés: Alacsony savasságú, testes pörkölt kávé jellemzi.

9. Kávé őrlés

A megfelelő őrlés célja, hogy egy csésze kávé a lehető legízletesebb legyen. 

A kávé durva vagy finom őrlése az elkészítés módjától függ. 

Általában minél finomabb az őrlés, annál gyorsabban kell elkészíteni a kávét. Ezért eszpresszógéphez sokkal finomabb őrlemény kell, mint egy csepp rendszerben főzött kávéhoz.

10. Kávéfőzés

Az utolsó folyamat a kávé főzése. 

Itt dől el minden! 

Ekkor derül ki, hogy a kávé hosszan bejárt útja során mivé vált. Milyen ízt és élményt nyújt a fogyasztónak.

A következő fejezetben bemutatjuk milyen kávéfőzési eljárások vannak. Majd ezt követően a különböző kávé fajtákat vesszük sorra.

Kávéfőzők fajtái

Számtalanféleképpen el lehet készíteni egy kávét. Gondolva itt a kávébab típusára, a pörkölési eljárásra, az őrlésre és a főzés fajtájára. 

Ezért mondjuk azt, hogy a kávé fogyasztás egy egyedi, személyes dolog. 

Mindenkinek megvan a saját preferenciája.

Kotyogós kávéfőző

Kotyogós kávéfőző

Senkinek nem kell bemutatni ezt az apró, olasz készítésű, nyolc oldalú csodát. 

Az utóbbi időben reneszánszát éli. 

Ez kétségtelenül annak köszönhető, hogy képes megfelelő sűrűségű kávét előállítani, áram és mindenféle extra felszerelés nélkül.

Az elkészült kávé általában sötét színű, sűrű, kicsit keserű és enyhén zaccos.

Fontos: presszókávét nem tudsz vele készíteni, mert más a működési elve. Maximum 2 bar körüli nyomást bír.

Átfolyós kávéfőző

Átfolyós kávéfőző

Látványra presszógéphez hasonlít, de nem presszókávét készít, inkább a kotyogóshoz áll közel. 

A kiöntő segít megkülönböztetni a presszógéptől, mert a presszógépnél a kávé közvetlenül a csészébe folyik és nem egy kiöntőbe.

Ez már elektromos készülék, de nem egy külön szivattyú préseli át a kávén a vizet, hanem a felforrt víz nyomása (kb. 4 bár-on). 

Espresso kávéfőző

A 8-15 báros (típustól és márkától függően) szivattyús nyomás már minőségi ugrást jelent. 

Persze nem olyan, mint a vendéglátós gépeken készült espresso. De ezekkel a gépekkel akár már otthon is részünk lehet egy presszókávé élményben. 

Ezzel a főzési eljárással a kifolyó kávé tetején már megjelenik a crema.

French press

french press

Magyarországon dugattyús kávéfőzőnek is nevezik.

Ez egy áztatásos technika, aminek a végén a dugattyú segítségével leszűrésre kerül a kávé.

Könnyű kávét készíteni vele, mégis sokan elrontják. Ennél a technikánál kifejezetten nagy figyelmet kell fordítani a mennyiségekre, az extraktációs időre és az elkeverésre.

AeroPress

aero press

Az AeroPress esetében egy gumigyűrűvel ellátott hengerrel – mint egy dugattyúval – nyomás alatt készül a kávé egy microfilteren keresztül. 

A megfelelő vízhőmérséklettel és légnyomással tökéletes kávé készíthető, a zacc mentességet pedig a mikrofilter biztosítja. 

A FrenchPress-től a nyomáskülönbségben tér el, ugyanis ott az áztatás után a dugattyú lenyomása csak a kávé szűrésére szolgál.

Filterkávé

filter kávé

A filterkávé készítés során forró vizet öntünk az őrölt kávéra, amit előzőleg egy filterbe raktunk. 

Ezután a gravitáció segítségével a víz keresztülmegy a filterbe rakott kávén és lecsöpög a filter alatti pohárba.

A végeredmény egy sima, könnyebb kávé három-öt perc alatt.

Kapszulás kávéfőző

Kapszulás kávéfőző

A kapszulás kávéfőző a sima eszpresszó gépekhez hasonlít. Annyi különbséggel, hogy az őrölt (vagy instant) kávé előre be van töltve egy kapszulába. 

A gép pedig ezen a kapszulán keresztül akár 19 bár nyomással (Nespresso gép esetén) készíti el a kávénkat.

Instant kávé

Instant kávé

A főzött és instant kávé között a legnagyobb különbség, hogy az instantot már korábban lefőzték.

Eredetileg azért fejlesztették ki, hogy a kávét tartósítani tudják, amikor kávé túltermelés van. Például ilyen volt a nagy gazdasági világválság idején is.

Az eljárás pedig úgy néz ki, hogy a pörkölés majd őrlés után hatalmas mennyiségű rendkívül erős italt főznek. Ezt lepárlókban besűrítik, majd elvonják tőle a vizet és így kapjuk az instant kávét.

Latte art

A latte art egy díszítő eljárás. A folyamat során a barista a felgőzölt tejből készült mikrohabot egy eszpresszóra tölti. Ennek az eredménye, hogy egy mintázat jelenik meg a kávé felületén. 

A profik különböző kivehető mintákat tudnak készíteni  mint a szív, a rozette vagy tulipán.

latte art

A latte art művészete nagyon egyszerűnek és könnyűnek tűnik, azonban egy sok gyakorlást igénylő folyamatról beszélünk. Az eredmény nagymértékben függ a kávé minőségétől, az espresso géptől, a tejtől és a barista tapasztalatától.

A latte art-nak kétféle típusa létezik. A minták létrehozhatók a kiöntés során vagy a kiöntés után egy eszköz felhasználásával. A kiöntős technika sokkal gyakoribb, mert jóval kevesebb időt igényel.

Fontos, hogy a kifejezés nem kizárólag a kávéra korlátozódik. Más tejhab tartalmú italokra is (mint például a forró csokoládé) lehet latte art-ot készíteni.

Kávé fajták

kávé fajták

Espresso

Az olasz “alapkávé”, sötétbarna színű, krémes ital, habos felső réteggel (crema).

Eszpresszó készítéshez forrásban lévő vízre van szükség, melyet nagy nyomás alatt áteresztünk a finomra őrölt kávébabon. Ezután egy apró csészébe töltjük. 

Egyszerűen hangzik, ugye?

Pedig meglepően nehéz elsajátítani.

Az espresso minden további kávéspecialitás alapja.

Cappuccino

Azonos mennyiségű espresso és gőzölt tej, a tetején tejhabbal.

Tejeskávé – Café Latte

Eszpresszó forró tejjel (több helyen hideg tejjel is lehet kérni).

Espresso Macchiato

Egy kis habosított tejjel készült espresso.

Latte Macchiato

2/3 felhabosított tejbe, lassan, kanál segítségével csorgatott 1/3 espresso. Így alakulnak ki a szépen elkülönülő rétegek a magas falú üvegpohárban.

Macchiato

Espresso tejhabbal. Hasonlít a cappuccino-hoz, csak kisebb, erősebb és nincs hozzáadva gőzölt tej.

Ristretto

Espresso, kevesebb mennyiségű vízzel.

Doppio

Dupla espresso – a felhasznált kávé és a vízmennyiség is kétszer annyi, mint egy normál espresso-nál.

Americano

Egy adag espresso, két adag vízzel felöntve.

Flat White

1/3 része dupla ristretto (vagy egy espresso), 2/3 része pedig a cappucchino-nál hígabb tejhab. Jellegzetessége a vékony tejhab, ami rendkívül alkalmas latte art készítésére.

Jegeskávé

Jellemzően nyári meleg napokon fogyasztjuk, amikor nem szeretnénk felhagyni a kávézással, de egy hidegebb ital esne jól. 

A jeges kávénak több elkészítési módja is lehet, de az alapja mindig espresso és tej. Ebbe kerül bele a jég vagy vaníliafagylalt. 

Kávézója válogatja, hogy mit értenek jegeskávé alatt, érdemes megkérdezni a rendelés előtt.

Kávé egészségügyi hatásai (tudományos kutatások alapján)

Amikor az emberek a kávéra gondolnak, általában egy olyan italt vizualizálnak, ami képes energia löketet adni a nap folyamán. 

Azonban ennél sokkal több jótékony hatása is lehet. Világszerte több kutatásban vizsgálták a kávéfogyasztás előnyeit, olyan betegségek esetén, mint például cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, gyulladásos bélbetegségek és májbetegségek. 

Egészséges kávé

Jótékony hatásai

Növeli az energiaszintet: A kávé segíthet a fáradtság elűzésében. Ennek nagyon egyszerű oka van, koffeint tartalmaz.

Segít a zsírégetésben: A koffein szinte minden kereskedelmi forgalomban kapható zsírégető szerben megtalálható. Azon kevés anyagok közé tartozik, amelyek bizonyítottan elősegítik a zsírégetést. Számos tanulmány kimutatta, hogy a koffein 3–11%-kal javíthatja az anyagcserét.

Drasztikusan javíthatja a fizikai teljesítményt: A koffein növelheti az adrenalin szintet a vérben. Emiatt nem meglepő, hogy a koffein átlagosan 11–12%-kal javíthatja a fizikai teljesítményt.

Alapvető tápanyagokat tartalmaz: A kávébab tápanyagának nagy része a kávéfőzéssel nem vész el, így egy csésze kávé a következő tápanyagokat tartalmazza: B2, B3, B5 vitamin és magnézium.

Csökkentheti a 2. típusú cukorbetegség kockázatát: 18 tanulmány alapján összesen 457.922 embert vizsgálva azt a következtetést sikerült levonniuk a kutatóknak, hogy napi 1 csésze kávé 7%-kal csökkenti a 2. típusú cukorbetegség kockázatát.

Megóvhat az Alzheimer-kórtól:  Számos tanulmány kimutatta, hogy a kávéfogyasztóknál 65%-kal alacsonyabb az Alzheimer-kór kockázata.

Csökkentheti a Parkinson-kór kialakulását: Fontos kiemelni, hogy ebben az esetben maga a koffein tűnik előnyösnek a kórral szemben. A tanulmányokból az derült ki, hogy a kávéfogyasztóknál a Parkinson-kór kockázata, 32–60%-os csökkenést mutat. 

Jó hatással lehet a májra: Kutatások kimutatták, hogy a kávéfogyasztás mintegy 40%-kal csökkenti a májrák kockázatát.

Nem okoz szívbetegséget: Gyakran azt állítják, hogy a koffein növeli a vérnyomást. Ez így igaz, viszont csak 3–4 mm / Hg emelkedés figyelhető meg, és ez is eloszlik, ha rendszeresen fogyasztunk kávét.

Azonban kivételek mindig vannak, úgyhogy nem árt odafigyelni, ha magas a vérnyomásunk kávézás után.

Kockázatok

A jótékony hatások mellett érdemes figyelembe venni, hogy a kávénak is lehetnek negatív hatásai is.

Terhesség alatt nem feltétlen biztonságos: Több példa is igazolja, hogy kapcsolat áll fenn a nagy kávéfogyasztás és a terhesség elvesztése, az alacsony születési súly és a koraszülés között.

Szorongást okozhat: Nagy mennyiségű koffein fogyasztása növelheti a szorongás kockázatát, különösen pánikbetegségben szenvedőknél.

Mentális egészség: Egy tanulmány során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy serdülőkorban a magas koffein bevitel tartós negatív elváltozásokhoz vezethet az agyban.

Álmatlanság, rossz alvás: A nagy mennyiségű koffein bevitel (főleg a késői órákban) rossz minőségű alváshoz vezethet.

Az 5 legfontosabb dolog, amit bárcsak megtanítottak volna az iskolában

Válogatás a történelem legmeghatározóbb elvei közül, egyenesen a legsikeresebb emberek eszköztárából (Arisztotelésztől Oprah-ig)

Még nem vagyunk kész a végleges verzióval, de ha szeretnéd az elsők közözz megkapni, akkor iratkozz fel!

Sikeres feliratkozás!
Olvasd végig a cikket, addig megérkezik az email-ünk, amiben meg kell erősítened az e-mail címed és már tiéd is az ingyenes zsebkönyv!

Az 5 legfontosabb dolog, amit bárcsak megtanítottak volna az iskolában

Válogatás a történelem legmeghatározóbb elvei közül, egyenesen a legsikeresebb emberek eszköztárából (Arisztotelésztől Oprah-ig)

Még nem vagyunk kész a végleges verzióval, de ha szeretnéd az elsők közözz megkapni, akkor iratkozz fel!

Sikeres feliratkozás!
Olvasd végig a cikket, addig megérkezik az email-ünk, amiben meg kell erősítened az e-mail címed és már tiéd is az ingyenes zsebkönyv!

Még nem vagyunk kész a végleges verzióval,
de ha szeretnéd az elsők között megkapni,
akkor iratkozz fel!

Sikeres feliratkozás!